MENU

Door: Claire Dekkers, 23 maart 2017


2017 is het jaar van de zonnepanelen

Nog nooit waren de voorwaarden voor zonnestroom zo gunstig. In 2017 komt er in totaal 12 miljard euro aan SDE-subsidie beschikbaar, waarvan een groot deel is bestemd voor zonnestroom. Daarnaast zijn zonnepanelen nog nooit zo goedkoop geweest. Kortom, 2017 is hét jaar om de daken vol te leggen met zonnepanelen. Om de BEC-leden hierover te informeren organiseerde Indi Energie op 15 maart een bijeenkomst.

Indi Energie is een dochteronderneming van RWE en Essent. Het is een nieuwe speler op het gebied van duurzame energie en ze zijn sinds kort ook lid van de Bossche Energiecoalitie. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de financiering van verschillende vormen van duurzame energie en voor de uitvoering wordt er samengewerkt met lokale partners zoals BEC-deelnemer Kieszon.

De bijeenkomst startte met een presentatie van Jasper Houthuijsen, één van de oprichters van Indi Energie. In zijn verhaal ging hij in op de vele vragen van de geïnteresseerde gasten. Zo vertelde hij dat je SDE+ subsidie kunt aanvragen zonder dat je al concrete plannen hebt voor zonnepanelen, het recht op subsidie blijft drie jaar geldig. Ook liet hij met berekeningen zien dat er maatwerk moet worden geboden om de businesscase per gebouw te optimaliseren. “Het aantal te realiseren zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Wij kiezen altijd voor het aantal panelen dat het meest gunstige financiële plaatje oplevert”, aldus Jasper.

Daarnaast werd het vooroordeel dat zonnepanelen een investering is met een lange terugverdientijd, uit de wereld geholpen. Met de leaseconstructies die tegenwoordig worden aangeboden, blijven afnemers veelal dezelfde prijs betalen. Duurzaamheid hoeft dus niet duur te zijn.

Indi Energie werkt samen met lokale partners om de zonnestroom te realiseren. In Den Bosch is dat BEC-deelnemer Kieszon. Bram Peperzak, Operationeel Manager bij Kieszon vertelde over zijn ervaringen in de zonnepanelen business: “Toen de zonnestroom business een paar jaar geleden opkwam, waren er veel cowboys in de markt. Je merkt nu dat de markt zich georganiseerd heeft: de cowboys zijn verdwenen en de betrouwbare spelers bleven over”. Zonnepanelen worden steeds meer gemeengoed, binnen enkele jaren zullen vrijwel alle bedrijven ze op hun vastgoed hebben.

Bent u niet bij de bijeenkomst geweest maar bent u toch geïnteresseerd in zonnepanelen op uw bedrijfsdak? Neemt dan contact op met projectontwikkelaar Laur Vissers via bec@s-hertogenbosch.nl

 

Deelnemers