MENU

Door: Stef Tomesen, 5 april 2018


TE-Connectivity reduceert haar CO2-voetafdruk met 17%

De ambitie van de Bossche Energiecoalitie is om in vijf jaar 25% CO2-uitstoot te reduceren. Sinds 2015 heeft TE-Connectivity haar CO2-voetafdruk al met 17% verlaagd. Reden om met Quality Systems en EHS[1] manager Denny van den Hoeven om de tafel te zitten. Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen?

Ledverlichting en rack cooling
‘Natuurlijk hebben we de verlichting vervangen door energiezuinige exemplaren’, vertelt Denny. ‘Niet alleen de binnenverlichting, maar ook de buitenverlichting’. Maar met LED alleen kom je er niet, weet Denny. Daarom heeft hij ook de serverruimte aangepakt. Door nieuwe technieken is het aantal apparaten in de serverruimte sterk verminderd. Tevens is het bedrijf overgegaan op rack cooling. ‘Hiermee koelen we de apparaten, in plaats van de gehele ruimte’.

Herinrichting
Een andere belangrijke maatregel is het herinrichten van de werkvloer. Denny: ‘Door de jaren heen zijn we anders gaan werken. Hierdoor konden we de bedrijfsruimten efficiënter inrichten. Hiermee besparen we vierkante meters en hoeven we niet alle ruimtes te verwarmen’.

Video call
Een tweede belangrijke maatregel is het inkorten van de bedrijfstijden. Het bedrijf was geopend van 07:00 uur tot 20:00 uur. Overleg met vestigingen in het buitenland vinden vaak in de avonduren plaats. Denny: ‘In gesprekken met medewerkers kwamen we er achter dat een video call ook vanuit thuis kan plaatsvinden. Met deze maatregelen kunnen we het bedrijf nu al om 19:00 uur sluiten. Dat scheelt natuurlijk in het gas- en elektriciteitsverbruik’.

Frequentiegeregelde motoren
Onlangs werd het bedrijf bij een EED-audit gewezen op de pompen van de verwarmingsinstallatie. Het bleek mogelijk om de motoren van deze pompen te vervangen door frequentiegeregelde motoren. Die investering liet zich snel terugverdienen, dus de maatregel is uitgevoerd.

Toekomst
‘Steeds meer medewerkers hebben een elektrische auto of elektrische fiets’, vertelt Denny. ‘Daarom hebben we nu enkele laadpalen op de parkeerplaats. De laadpalen voor de fietsen gaan we overigens van PV-panelen voorzien’. Tenslotte koopt TE-Connectivity in 2018 nog uitsluitend duurzame elektriciteit in waardoor hun CO2-voetafdruk nog verder zal gaan dalen.

[1] Environment Health and Safety

Deelnemers