MENU

Door: Frits Buijs, 10 september 2020


Arcadis wil duurzame koploper blijven

“Het gaat best lekker”, zegt Yoeri Schenau, manager duurzame bedrijfsvoering bij Arcadis, een van de leden van de Bossche Energiecoalitie. “Veertig procent CO2-reductie in 2020 was de ambitie die we ons in 2010 hadden gesteld. En uit de cijfers van 2019 blijkt dat we al op 49% zitten. Een resultaat waar we trots op zijn”

“Wat we nu duurzaamheid noemen speelt al 130 jaar een rol binnen Arcadis, voorheen Heidemij”, vervolgt Schenau. “Het is belangrijk om te weten waar je footprint zit. Wij zijn een adviesbureau. Onze footprint zit voor 95 procent in mobiliteit en voor vijf procent in onze kantoorgebouwen. De meeste winst is dus in mobiliteit te behalen. Voor bedrijven in de maakindustrie zal dat heel anders liggen.”

Intercitylocaties

“De afgelopen tien jaar hebben we al onze grote kantoren verplaatst naar intercitylocaties die goed bereikbaar zijn en heeft iedere medewerker een NS-Business Card gekregen, ook de leaserijders. Zo stimuleren we onze mensen om met het openbaar vervoer of de fiets naar kantoor te komen. Daarnaast zetten we in op deelmobiliteit en elektrisch vervoer. Daardoor is de CO2-uitstoot op mobiliteit behoorlijk gedaald.”

“Alleen op vliegen zagen we onze footprint stijgen. Hiervoor hebben we verschillende maatregelen ingevoerd. Het begint bij bewustwording. Is het nodig om deze reis te maken of kan het ook online via Teams? Voor reizen tot 700 km is de trein de standaard. Voor vluchten die gemaakt moeten worden is Arcadis partner geworden in het KLM BioFuel Programma, waarmee we investeren in het verduurzamen van de luchtvaartsector.”

Voordeel op langere termijn  

Schenau: “Met de verhuizing van onze kantoren naar locaties bij intercitystations zijn we naar energiezuinige panden gegaan. We kopen groen gas en stroom in en op vier van onze panden (van de tien in totaal) liggen zonnepanelen. Ook op ons kantoor in het Paleiskwartier in ‘s-Hertogenbosch.”

“Wij zijn geen eigenaar van onze kantoren en gaan regelmatig in overleg met de verhuurder over welke maatregelen we kunnen nemen. Het is belangrijk dat je daarbij aangeeft dat ook de verhuurder op de langere termijn voordeel heeft van energiebesparende maatregelen.”

Flexibel werken

“Sinds de uitbraak van het coronavirus werken we zoveel mogelijk thuis. Hier blijven we voorlopig ook aan vasthouden. Al voor de corona-crisis waren wij met flexibel werken bezig. Onze mensen waren al gewend om regelmatig thuis, bij de klant, of op een flexibele werkplek onderweg te werken. Dat heeft eraan bijgedragen dat de overgang naar volledig thuiswerken vrij soepel is verlopen. Voor specifieke ontmoetingen zoals tenders of creatieve processen stellen we de kantoren weer stapje voor stapje open.”

“Medewerkers geven aan dat ze positief zijn over thuiswerken en dat ze dat ook op lange termijn meer willen blijven doen. Doordat we dit al vier maanden doen zie je dat het een nieuwe gewoonte wordt. Voor de lange termijn kijken we naar wat meer thuiswerken betekent voor de inrichting van onze kantoren. Meer gericht op ontmoeten. En naar wat het effect is op reisbehoefte.”

Duurzame koploper

“Uitgangspunt is veilig en gezond aan en naar het werk. Voor noodzakelijke ritten zetten we in op fietsstimulering. We werken aan plannen om thuiswerken te belonen, en aan een nieuwe fietsregeling om collega’s enthousiast te maken om de fiets te pakken voor hun reis.”

Arcadis is momenteel bezig met het vormgeven van de nieuwe ambitie 2020-2030. “Uitgangspunt daarbij is dat we duurzame koploper willen blijven”, zegt Yoeri Schenau. “Voor onze mobiliteit is de ambitie nul procent uitstoot in 2030, met uitzondering van vliegen. Voor onze gebouwen gaan we inzetten op een Roadmap to Paris Proof gebouwen. Dat is een plan van aanpak waarmee we versneld de doelstellingen van het Klimaatakkoord bereiken voor onze kantoren. Met als lange termijn ambitie een verbruik van maximaal 50 kWh per m2 per jaar.”

Deelnemers