MENU

Bespaartips

Maak gebruik van deze tips
en bespaar direct

Dank voor het invullen van de BEC-energiecheck!
Hieronder volgen per onderwerp uit de energiecheck tips waarmee u direct kunt besparen. Ook delen we ervaringen van collega-ondernemers uit ’s-Hertogenbosch die al duurzame stappen hebben gezet.


Energiemonitoring | Verlichting | Apparatuur | Isolatie | Verwarmen en koelen | Zonnepanelen | Mobiliteit


Energiemonitoring

Tot 30% van het energieverbruik binnen organisaties is pure verspilling. Omdat bijvoorbeeld ’s nachts computers, kopieermachines of andere apparatuur nog ‘aan’ staan. Dat zijn kosten die u niet had hoeven maken. Jammer van het geld en de verloren energie. Door inzicht te creëren in waar én wanneer u energie verbruikt kunt u concrete maatregelen nemen om daarop te besparen. Een energiemonitoringsysteem helpt daarbij.

Meer oplossingen voor uw organisatie

Dankzij monitoring hebben we volledig en continu inzicht in het energieverbruik van onze kantoren. Daarmee is een energiebesparing gerealiseerd van 15% op gas en elektriciteit.

Heleen Herbert, Heijmans


Verlichting

Door energiezuiniger, slimmer en met andere technieken te verlichten is veel te besparen op kosten. Verlichting neemt in veel organisatie namelijk een groot deel uit van het energieverbruik, tot wel 70%. Vervang uw oude verlichting door LED-verlichting. Dat kan vaak al zo’n 50% besparing opleveren. En onderzoek eens in welke ruimten binnen uw gebouwen vaak onnodig het licht brandt. Is dit met bewegingsensoren in- en uit te schakelen? U bespaart alleen hierdoor al tot 25% extra op verlichtingskosten en de terugverdientijd ligt op gemiddeld 2 jaar.

Meer oplossingen voor uw organisatie

Door onze traditionele verlichting te vervangen door led, zijn we maandelijks aanzienlijk minder voor elektriciteit gaan betalen.

Joost Veldman, HAS


Energiezuinige apparatuur

Uw organisatie kan op energiekosten besparen bij het gebruik van computers, printers, servers en andere apparatuur. Bijvoorbeeld door bij aankoop en gebruik bewust te kijken naar het energielabel van deze apparaten: kies voor minimaal energielabel A. En schakel apparatuur ’s nachts volledig uit als deze ’s nachts niet wordt gebruikt.

Meer oplossingen voor uw organisatie

Met een investering van 800 euro hebben wij de koeling anders ingesteld en daarmee besparen wij 30.000 KWh per jaar, dit is 16 ton CO2.

Denny van den Hoeven, TE Connectivity

 


Isolatie

Goede isolatie van muren, dak, ramen en vloer vermindert het warmteverlies in uw bedrijfspand en verbetert het werkcomfort. Dankzij een lagere energierekening verdient u de investering gemiddeld binnen vijf jaar terug. Ook leidingisolatie helpt u op warmteverlies besparen en met een terugverdientijd van een jaar hoeft u over het toepassen hiervan niet lang na te denken.

Meer oplossingen voor uw organisatie

In ons oudste gebouw is met behulp van isolatie 15% energie bespaard. Een bijkomend voordeel is de enorme verbetering van het klimaat in de research laboratoria en daarmee het welbevinden van de medewerkers.

Liesbeth Seegers, Charles River 

 


Verwarmen en koelen

Hoe zijn de temperaturen in uw bedrijfsgebouw ingesteld en worden die ieder jaar opnieuw gecheckt? Dat kost wat werkuren van een installateur, maar de gemiddelde besparing loopt op tot 9%. Je kunt de ruimtes in een bedrijfsgebouw ook vraagafhankelijk verwarmen. Dat betekent dat warmte en koude alleen in die vertrekken wordt afgegeven waar mensen zijn en dat de hoeveelheid wordt aangepast aan de eisen voor die ruimte.

En heeft u de mogelijkheden van een warmtepomp al eens verkent?

Meer oplossingen voor uw organisatie

Met onze wko-installatie hebben we in ruim vier jaar zo’n 380 ton CO2-uitstoot voorkomen en €105.000,- bespaard. Een mooie milieuwinst én meer comfort en gebruikersgemak.

Chantalle van der Heijden, Ctac

 


Zonnepanelen

Gratis energie van de zon, wie wil dat niet? Uw elektriciteit wordt gemaakt door lichtomzetting en de laagspanning wordt door middel van een omvormer naar de gebruikelijke netspanning van 230 Volt getransformeerd. Omdat zonnepanelen op licht werken, hoeft de zon niet persé te schijnen om toch energie op te wekken. Zonnepanelen kunnen zowel op plat als een schuin dak worden gemonteerd.

Meer oplossingen voor uw organisatie

Ons kantoorgebouw had al een wko-installatie maar nu komen er ook nog zonnepanelen op het dak, waarmee we een zeer duurzaam gebouw krijgen.

Ewoud van der Sluis, HEVO

 


Duurzame mobiliteit

Een auto verbruikt meer energie bij te zachte banden. Houd daarom een juiste bandenspanning aan waarmee zo’n 2% tot 5% te besparen is op brandstof. Door ‘Zuinig rijden-technieken’ toe te passen bespaart u tot 6% extra aan brandstofkosten. Reizen met de trein of in een elektrische (deel)auto veroorzaakt al helemaal geen uitstoot van CO2 meer.

Meer oplossingen voor uw organisatie

Mijn collega’s wisten het afgelopen jaar 135.000 reiskilometers en 9.445 liter brandstof te besparen dankzij duurzaam mobiliteitsbeleid.

Niels van Geenhuizen, Arcadis

 

De Rijksoverheid heeft een uitgebreide maatregelenlijst voor energiebesparing gemaakt waarmee u in 6 stappen alle relevante maatregelen voor uw bedrijf terugvindt. Bekijk uw maatregelenlijst hier >

Benieuwd naar uw subsidie- en financieringsmogelijkheden? Klik dan hier >

Deelnemers