MENU

Door: Stef Tomesen, 13 oktober 2017


Brabant Wonen wint energieprijs BEC2ZERO

De Bossche Energiecoalitie heeft een prijs in het leven geroepen: de BEC2ZERO prijs. Deze gaat naar het BEC-lid die het afgelopen jaar zijn CO2-uitstoot drastisch heeft verlaagd en duurzaamheid in haar bedrijfsvoering tot uitdrukking heeft laten komen. Woningcorporatie Brabant Wonen ging er met de prijs vandoor.

Winnaar Brabant Wonen

De winnaar heeft op alle vlakken CO2-reductie gerealiseerd. Het bedrijf stapte over op Nederlandse groene stroom, bespaarde 7% op aardgas en 42% op autobrandstof. De CO2-besparing is gerealiseerd als gevolg van een nieuwe duurzaamheidsstrategie. Hierin wordt duurzaamheid niet meer per project, maar in de gehele bedrijfsvoering toegepast. Dit heeft geleid tot het nemen van energiebesparende maatregelen in de gebouwen. Daarnaast is het wagenpark aangepakt: alle zware, vervuilende auto’s zijn vervangen door zuinige auto’s.

CO2-reductie 2016

De prijs is uitgereikt op het jaarlijkse Bossche Energiecongres. Deze vond plaats op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid. Jaarlijks rapporteren de leden hun energieverbruik. Tijdens het congres zijn de resultaten van 2016 bekendgemaakt. De BEC-bedrijven hebben gezamenlijk 4% bespaard ten opzichte van 2015.

Eervolle vermeldingen

Drie bedrijven die inspanningen hebben geleverd om CO2 te besparen op mobiliteit kregen een eervolle vermelding. Hoedemakers bouw en ontwikkeling werd geprezen vanwege het elektrificeren van het wagenpark. Het bedrijf heeft via de plug-in hybrides de weg ingeslagen naar vol-elektrische personenvervoer én vol-elektrische bestelwagens. Dat ook gedragsverandering kan leiden tot CO2-besparing op mobiliteit, bewijst Adviesbureau Becks. Zij realiseerden 20% besparing op diesel door wanneer het kan, met de trein te reizen. Ook HEVO bespaarde fors op mobiliteit. Het bedrijf heeft 18% CO2 bespaard op autobrandstof. Zuinig rijden en  de komst van plug-in hybrides waren de sleutels tot succes.

Foto: De gasafsluiter op de prijs symboliseert één van de doelen van het BEC: het einde van de aardgasaansluiting.

Deelnemers