MENU

Door: Tjeu Cornet, 8 november 2019


De zon doet het voor niets

Zonne-energie heeft de toekomst. Met fotovoltaïsche of zonnepanelen kan iedere ondernemer gratis zijn eigen energie opwekken. En zelfs meer dan nodig is. Zeker, je moet je erin verdiepen. Je moet er zelfs in investeren. En ja, zonnepanelen zijn niet altijd even fraai. Maar wie ervoor gaat vindt een oplossing en boekt winst op termijn. Voor het bedrijf en voor het milieu. En in 2023 moet er gewoon label C zijn…

Bij Puur Klimaat Comfort kunnen ze erover meepraten. Op 6 november zijn hier zo’n 30 ondernemers bijeen. Gastheer en medevennoot Michel IJsakkers vertelt hen over de maatregelen die hij al heeft genomen om het bedrijfspand energieneutraal te maken. Laatste wapenfeit: de gasketel is de deur uit en heeft plaats gemaakt voor een warmtepompinstallatie. Nu nog zonnepanelen. Daarover straks.

Vraag advies

Laur Visser, projectaanjager bij BEC, stelt een vraag: ‘Wie kent het energieverbruik in het eigen bedrijf?’ Een paar vingers gaan de lucht in. ‘Dat verbaast mij niet. Maar het is wel belangrijk dat je dat weet als je over zonnepanelen gaat nadenken. Net zo goed moet je weten wat op langere termijn je energieverbruik zal zijn.’ Er zijn meer kwesties die aandacht vragen. Is je dak sterk genoeg? Heeft het voldoende zon? Kijk op www.zonatlas.nl! Hoeveel panelen kun je kwijt en in welke opstelling? Wat is daarvan de opbrengst? Welke subsidies en fiscale mogelijkheden zijn er? En wat betekent deze investering voor je huurders of verhuurder? Allemaal vragen waar een adviseur over mee kan denken.

Genoeg of meer?

Hoeveel panelen ga je leggen? Met evenveel recht zeg je ‘genoeg voor nu’ of ‘het mag best wat meer zijn’. Je kunt namelijk méér capaciteit plaatsen als je weet dat je in de toekomst meer energie gaat gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je een warmtepomp overweegt. Je kunt met een teveel aan zonne-energie ook meedoen in een postcoderoos[1] en profiteren van het verlaagde belastingtarief.

‘Ga in ieder geval niet met de Beun de Haas in zee!’ Als het gaat om de installatie mag je geen risico nemen. En het gaat dan niet alleen om de garantie dat je panelen hun vermogen behouden. Als je bij de Rabobank komt, zullen ze behalve over financiering ook willen praten over de brandverzekering en of die op de hoogte is. In dat opzicht kun je je geen missers veroorloven.

Investeren

Nu we toch bij de bank zijn. Dat is een vanzelfsprekende geldverstrekker. Maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt zonnepanelen eenvoudig leasen. Verder biedt de postcoderoosregeling belastingvoordelen en bestaan er diverse subsidieregelingen, al naargelang het energieverbruik. De gemeente heeft mogelijkheden voor de aanleg van zonnepanelen in monumentale panden. Ga er voor het MKB vanuit dat je de investering in zonnepanelen er tussen 8 en 12 jaar uit hebt. Dat is mooi, want de panelen hebben een levensduur van 20 tot 30 jaar; de omvormers gaan 10 tot 20 jaar mee.

Huurder en verhuurder

Wat nu als je huurders hebt of zelf huurder bent? In die laatste positie verkeert Puur Klimaat Comfort. Michel IJsakkers: ‘Wij willen graag panelen leggen en gaan nu in gesprek met pandeigenaar. We zouden ze zelf kunnen leggen en bij een eventueel vertrek meenemen. Wij kunnen ze ook op het dak van de eigenaar leggen en laten liggen, als hij daarvoor betaalt.’ Dit soort gesprekken is heel belangrijk, ook als het gaat om de gevolgen voor de al genoemde brandverzekering. En om uiteindelijk alles contractueel tussen verhuurder en huurder(s) vast te leggen.

Tips

  1. Start met advies over de aanleg PV-panelen (kwaliteit dak, ligging, type panelen, opstelling, financiering, subsidie, etc.)
  2. Denk na over de huidige én te verwachten energiebehoefte (aantal panelen)
  3. Maak afspraken met huurder(s) of verhuurder
  4. Informeer de brandverzekering

[1] Een postcoderoos is het gebied van aangrenzende postcodes waarin de productie-installatie ligt. Leden van een coöperatie of VvE die gezamenlijk eigenaar zijn van een productie-installatie en wonen binnen dit postcoderoosgebied hebben – volgens de regeling Verlaagd Tarief – recht op een verlaagd tarief (korting) voor de energiebelasting.

Met dank aan Puur Klimaat Comfort, Bouwbedrijf van Niftrik, Greenspread.

Foto: Sandra Peerenboom

Deelnemers