MENU

Door: Frits Buijs, 16 januari 2018


Duurzaamheid: “Het begint ermee dat je er echt in gelooft”

Duurzaamheid is Jody van de Griendt, directeur van installatiebedrijf Klimax op het lijf geschreven. Bedrijfsmatig met het adviseren over en installeren van duurzame installaties, maar ook binnen de eigen bedrijfsvoering, als voorzitter van ondernemersvereniging De Brand en in zijn persoonlijke leven. “Het begint ermee dat je er echt in gelooft. Dat als we zo doorgaan, we de aarde helemaal kapot maken.”

Daarom is zijn devies: als we allemaal kleine beetjes doen zijn we in ieder geval op de goede weg. Als je verwarmingsketel vervangen moet worden kijk dan naar welke alternatieven er zijn. En kies je toch voor een gasketel, neem dan de meest zuinige en beste die er voorhanden is.

Early adopters

Vanuit zijn installatiebedrijf adviseert hij veel andere bedrijven. “Natuurlijk is de klimaatinstallatie maar een klein onderdeel van de bedrijfsvoering, Ondernemers kijken in eerste instantie naar hun eigen productieproces, maar je probeert met klanten wel het gesprek over duurzaamheid aan te gaan. Op dat gebied zitten we nog steeds in de fase van de ‘early adopters’. Maar de ontwikkelingen gaan snel en je ziet steeds meer dat bedrijven zonnepanelen aanschaffen, elektrisch gaan rijden of van het gas afgaan.”

Voortrekkersfunctie

Als voorzitter van  het bedrijventerrein De Brand heeft hij ook een voortrekkersfunctie. “Ik zou heel graag zien dat we op De Brand gebruik gaan maken van wind-, zonne- en bodemenergie. Er is hier heel veel mogelijk. Drie studenten van de HAS hebben een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Zij komen begin februari met hun toekomstvisie op het gebied van klimaat, energie, mobiliteit en uitstraling. Ik ben erg benieuwd daarnaar.”

Pelletkachel

Om zelf het goede voorbeeld te geven had Van de Griendt in zijn vorige bedrijfspand een pelletkachel waarmee hij de bedrijfsruimte verwarmde. Energiezuinig met minder CO2-uitstoot. Door een veranderde bedrijfsvisie is hij met Klimax ‘kleiner gaan wonen’ en huurt hij tijdelijk zijn bedrijfsruimte. “Waarom heb je een groot magazijn met voorraad nodig als de grote leveranciers tegenwoordig werken met ‘just-in-time’-leveringen op het project.”

Omschakeling

Hij heeft echter zijn oog laten vallen op het Brabant Service Station een voormalig tankstation aan de Vughterweg in ‘s-Hertogenbosch. Graag zou hij daar een deel van zijn bedrijf vestigen. “Het pand heeft uitstraling. Hoe mooi zou het zijn als je daar de omschakeling naar de nieuwe economie zichtbaar kunt maken. Van tankstation voor fossiele brandstoffen naar laadstation voor elektrische auto’s en andere duurzame toepassingen.”

De gesprekken met de gemeente verlopen nog niet al te vlot, maar daar laat Jody van de Griendt zich niet door uit het veld slaan. Want hij zorgt er linksom of rechtsom voor dat een duurzame wereld stap voor stap dichterbij komt.

Deelnemers