MENU

Door: Frits Buijs, 30 mei 2017


Duurzaamheid zit in alle vezels van CWS

“In onze missie staat dat wij het meest duurzaam in onze branche willen zijn. Daar is ons hele beleid op gericht!” Marketingmanager van CWS Arjan Bolink wil het maar gezegd hebben: de lat ligt hoog en het hele bedrijf wordt in deze ambitie meegenomen.

Veel mensen zullen zich niet realiseren dat zij dagelijks een stukje CWS in handen hebben. Grote kans dat de katoenen handdoeken in de toiletruimte door CWS geleverd worden. Zijn het papieren handdoekjes dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk niet van CWS afkomstig. Bolink: “Uit onderzoek blijkt dat een katoenen handdoekrol de meest duurzame manier is om je handen te drogen. We hebben de carbon footprint in de totale levenscyclus van katoen en papier vergeleken en katoen heeft een lagere footprint.”

Vijf miljoen rollen

De katoenen handdoek wordt zo’n 235 keer hergebruikt. Per jaar worden maar liefst zo’n vijf miljoen rollen gewassen in de wasserij van CWS in Engelen. Rollen die slijtageplekken of gaten vertonen worden in eerste instantie hersteld. Is de rol echt aan het einde van z’n levensduur dan volgt nog een tweede leven als poetslap. “Het mooiste zou zijn als we de katoenen handdoek op een kwalitatief hoogwaardiger niveau zouden kunnen hergebruiken bijvoorbeeld als polo of t-shirt voor onze eigen medewerkers, dan zou de cirkel echt rond zijn”, zegt Bolink

Momenteel is al twintig procent van de gebruikte katoen biologisch, maar dat aandeel wordt de komende jaren flink verhoogd. De handdoekrol van biologisch katoen is een milieuvriendelijker alternatief en herkenbaar aan een groene band aan de zijkant, want communicatie van de duurzame ambities is erg belangrijk voor CWS en haar afnemers.

Ecoilet

Een volgende stap in de duurzame ambitie van CWS is het Ecoilet, een toilet(ruimte) waar alles in het teken van duurzaamheid staat. Een combinatie van milieuvriendelijke sanitaire producten, voorzien van verschillende technieken om verspilling tegen te gaan. Handdoeken van bio-katoen die 48% minder co2-uitstoot veroorzaken, zeepdispensers met biologisch afbreekbaar zeepschuim, wat resulteert in 53% minder zeepgebruik.

Ook hierbij is communicatie van groot belang. Een tegel in de sanitaire ruimte vertelt welke voordelen het Ecoilet biedt.

Elektrische truck

Vervoer maakt nog steeds een groot onderdeel uit van de footprint van CWS. “Het is een belangrijk onderdeel van onze service”, zegt Suzanne de Ruiter, manager Kwaliteit, Arbo en Milieu Benelux. “Maar ook daarbij wordt aan duurzaamheid gewerkt. Zo hebben we onlangs in Groningen een 12-tons elektrische truck in gebruik genomen. De distributie in en om Groningen gebeurt nu met een 100% elektrische truck.”

De Ruiter: “Door de gesprekken met andere deelnemers van het BEC word je hierin gestimuleerd. Een volgend thema is het gebruik van duurzame energie. Hoe borg je het gebruik van groene energie op een goede manier. Daar zijn we nu mee bezig.”

“Daarom is het BEC zo interessant”, vult Arjan Bolink aan. “Duurzame innovaties ontwikkel je nooit alleen.”

Deelnemers