MENU

De Afvalstoffendienst

Sinds 2011 is de Afvalstoffendienst gehuisvest op een nieuwe locatie. Het moest het eerste energieneutrale gebouw van ’s-Hertogenbosch worden. En dat is gelukt.

Waarom energieneutraal?
Voorheen waren de verschillende onderdelen van de Afvalstoffendienst verspreid gehuisvest door ’s-Hertogenbosch. In 2008 kwam het idee om alles op één locatie onder te brengen. De doelstelling was het duurzaamste gebouw van ’s-Hertogenbosch neer te zetten. Het moest niet alleen het gebouw zelf, maar ook de omgeving van energie gaan voorzien.

Hoe is het bereikt?
In het ontwerp is maximaal gebruik gemaakt van het natuurlijke daglicht waardoor minimale verlichting nodig is. 2000 m2 oppervlak gevelgroen zorgt voor een bijzondere vorm van isolatie. De groene gevelbekleding werkt verkoelend in de zomer en isoleert extra in de winter

Energie wordt door het gebouw opgewekt. Dit wordt gedaan door de inzet van 2300 m2 zonnepanelen en het gebruik van een eigen biomassacentrale voor snoeihout. Hiermee wordt zoveel warmte geproduceerd dat het overschot geleverd aan de naastgelegen rioolwaterzuivering. Zij produceren biogas waar de vrachtwagens van de Afvalstoffendienst op rijden.

“Door goed samen te werken, onze nek uit te steken en mee te gaan met innovatie is het ons gelukt energieneutraal zijn.

Meer informatie
Meer informatie vindt u hier.

De Afvalstoffendienst
Titaniumlaan 1
‘s-Hertogenbosch

  • Kantoor van Van Mackelenbergh elektro
  • PENTAPARC
  • De Mariënburg: gasloos en op weg naar energieneutraal

Deelnemers