MENU

Door: Marjolein Bezemer, 28 oktober 2019


Energieontbijt Bossche Energiecoalitie

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid komen leden van de Bossche Energiecoalitie (BEC) samen voor een ontbijt bij gastheer Essent. Heleen Herbert, voorzitter van BEC en commercieel directeur van Heijmans: “Sinds 2015 hebben de leden gezamenlijk 11% CO2-reductie gerealiseerd. Ons doel is een CO2-reductie van 25% in 2020.” Samen met de aanwezigen blikt ze vooruit: welke opgave ligt er voor ons en wat hebben de leden nodig om samen dit doel te realiseren?

Steentje bijdragen

Robin Jansen van Essent heet iedereen welkom. “Als grote werkgever in ‘s-Hertogenbosch vinden wij het belangrijk om ons steentje bij te dragen”. Essent heeft als doelstelling om in 2020 25% CO2-uitstoot te reduceren ten opzichte van 2015. Dat doet Essent onder andere door glasisolatie en andere maatregelen in het pand en door duurzame mobiliteit onder medewerkers te stimuleren. Ook bij klanten wil Essent CO2-reductie behalen: 20% in 2025.

 

Van energielabel E naar A

Erik Kuiper van interieurbouwer KEK BV vertelt over het werk dat zij in korte tijd geleverd hebben om het bedrijfspand van energielabel E naar A te krijgen. Het lidmaatschap van BEC heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. “Laur Vissers [projectaanjager van BEC] heeft mij heel enthousiast gemaakt,” vertelt Kuiper. Vanaf volgend jaar biedt Kuiper elektrische fietsen aan voor medewerkers en zullen alle personenauto’s van het wagenpark 100% elektrisch zijn.

Gebiedsgerichte aanpak Paleiskwartier

In juni heeft BEC het initiatief uit Paleiskwartier verkozen tot BEC pilot. Frank Houben van Arcadis: “Samen met Avans Hogeschool, Brabant Water en Enexis onderzoeken we of het aanzienlijk verminderen van gasverbruik mogelijk is. We verwachten dat we met het hele gebied samen 75% van het gasverbruik kunnen reduceren.”

Het plan omvat een gezamenlijke aanpak om het bestaande warmte koude opslag (WKO) systeem te verduurzamen en uit te breiden. Houben legt uit dat er al 2 WKO-netten aanwezig zijn. “Het zou mooi zijn als we die netten met elkaar kunnen verbinden en uitbreiden zodat we meer WKO-capaciteit hebben. En dat er meer panden kunnen aansluiten, om uiteindelijk ook elkaars restwarmte te kunnen gebruiken”.

Aquathermie op Pettelaarpark

Ook op Pettelaarpark hebben bedrijven de handen ineengeslagen voor het realiseren van een gezamenlijk energiebesparingsplan. Waterschap Aa en Maas, Dura Vermeer en de Volksbank onderzoeken het gezamenlijk gebruik van een WKO-systeem. Maaike van Roij van Waterschap Aa en Maas: “Veel bedrijven maken al gebruik van WKO-systemen. Wij willen samen met onze partners inzetten op aquathermie, een verwarmingssyteem dat gebruik maakt van thermische energie uit water”.

Initiatieven op bedrijventerreinen

Er lopen  meer gebiedsgerichte initiatieven op bedrijventerreinen: op de Herven, de Rietvelden en De Brand. Aanwezigen grijpen het netwerkontbijt aan om met initiatiefnemers uit hun gebied in gesprek te gaan. Örjan Game van Brabant Wonen reageert aan tafel enthousiast op de plannen voor Pettelaarpark: “Wij zijn geïnteresseerd in de gebiedsgerichte aanpak om ook onze huurwoningen mee te nemen in de energietransitie”. En ook over de uitgedeelde persoonlijke CO2-footprints wordt volop uitgewisseld. 

Hoe gaan we verder na 2020?

Heleen Herbert en wethouder Duurzaamheid Mike van der Geld sluiten de ochtend samen af. Beide spreken uit wat ze zelf willen doen. Herbert: “Heijmans is goed bezig, maar voor de toekomst wil ik graag een oplossing vinden voor onze vervuilende asfaltcentrale”. Van der Geld: “We moeten niet te veel praten en gewoon doen”. Wethouder Van der Geld blikt vooruit: “Ik zou 3 dingen willen zien: focus op besparing, nog meer samenwerken en houd ook de samenleving in het vizier”. “De scope van BEC is gericht op reductie van CO2-uitstoot. Het zou mooi zijn om het breder te bekijken en ook groen en natuur daarbij te betrekken”.

Foto’s: Sandra Peerenboom

Deelnemers