MENU

Door: Bossche Energiecoalitie, 3 februari 2021


Energietranisitie in het Paleiskwartier

Zo’n anderhalf jaar geleden zijn Enexis, Avans Hogeschool, Brabant Water en Arcadis gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar verdere verduurzaming in het Paleiskwartier. Budget voor dit onderzoek hebben de vier initiatiefnemers en leden van de Bossche Energie Coalitie (BEC) ontvangen omdat zij een prijsvraag vanuit het BEC hadden gewonnen. Het voorstel voor de prijsvraag was: ‘Gezamenlijk in Paleiskwartier verder verduurzamen door het optimaliseren van het aanwezige Warmte-Koude-net (WKO) en uitbreiden van de mogelijke afnemers op dit net’.

Nog veel voordeel te halen

Nu anderhalf jaar later blijkt uit het onderzoek onder meer dat er in het Noordelijk deel van het Paleiskwartier nog veel voordeel is te halen voor verduurzaming. In dit deel van de wijk wordt namelijk nog 80% gebruik gemaakt van fossiele brandstof en 20% hernieuwbare energie. Deze verhouding kan gekeerd worden. Ton Vergeldt van Arcadis, projectmanager van dit onderzoek: ‘Alleen al met systeemoptimalisatie kunnen we heel veel bereiken. Daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid om het warmtenet verder uit te breiden.’ Duurzaam Verbonden is de concessiehouder voor het Noordelijk gedeelte van het Paleiskwartier. Zij gaan de komende twee jaar aan de slag met systeemoptimalisatie. Dit doen zij door lage temperatuur warmtepompen te vervangen door hoge temperatuur warmtepompen. Deze laatste slaan niet af bij een hoge retour temperatuur van de CV ketels. En het mooie is dat door deze optimalisatie er een grote CO2 reductie wordt bewerkstelligd.

Nú is het moment

Een aantal grote partijen waaronder Avans, Koning Willem 1 College en de Westertorenflat zijn toe aan het vervangen van hun installaties door duurzame exemplaren. Sebastian van Velthoven, energie adviseur bij Avans hogeschool laat weten dat ze deze stap nu gaan zetten: ‘Onze ketels zijn verouderd. Het is nù het moment om te kiezen voor hoge temperatuur warmtepompen. Naast dat het een natuurlijk moment is, past het ook helemaal in het tijdsbeeld waarin heel Nederland werkt aan de transitie van aardgas naar andere verwarmingsbronnen.’  

Tenslotte laat Ton Vergeldt nog het volgende weten: ‘In deze hele energietransitie is het belangrijk dat je met je buren in gesprek gaat. Het geeft je inzicht in de mogelijkheden als je het deelt met elkaar, maar je kan elkaar ook enthousiasmeren. Het hele duurzaamheidsvraagstuk wordt, door met elkaar erover in gesprek te gaan, steeds concreter. Uit het haarbaarheidsonderzoek blijkt dat de verduurzamingsmaatregelen financieel haalbaar zijn. Dat is een mooie uitkomst van het haarbaarheidsonderzoek. ’

Het vervolg

De vier initiatiefnemers zitten vervolgens niet stil nu het haarbaarheidsonderzoek is afgerond. Op 4 februari 2021 bespreken ze in de stuurgroep nog veel meer zaken die met duurzaamheid te maken hebben. Onderwerpen zijn onder meer het beter benutten van parkeerfaciliteiten voor elektrische auto’s. Door bijvoorbeeld parkeerplekken van bedrijven in het weekend beschikbaar te stellen voor particulieren. Maar ook hoe ga je met afval om. Al met al: Er is veel duurzame ‘energie’ in het Paleiskwartier.

Foto: Brigit Laumen

Deelnemers