MENU

Door: Stef Tomesen, 12 april 2018


Excursie Warmtebouw – “Een mooi avontuur waar je veel mee kan bereiken”

Op 9 februari ging Gebouw vol Energie op excursie naar het kantoor van Warmtebouw in Utrecht. Het bedrijf won vorig jaar de Healthy Urban Office Challenge, de prijs voor het gezondste en duurzaamste gebouw van regio Utrecht. Voor deelnemers aan Gebouw vol Energie een kans om het gebouw te ervaren en inspiratie op te doen.

Waterschap Zuiderzeeland
Het programma begon met de renovatie van een ander gebouw: Het kantoor van Waterschap Zuiderzeeland. Dit gebouw is vorig jaar verduurzaamd met het doel een energieneutraal en circulair gebouw te realiseren. De organisatie heeft zoveel mogelijk materialen uit het ‘oude’ kantoor weten hergebruiken en het gebouw is – op het plaatsen van enkele zonnepanelen na – energieneutraal.

Circulair gebouw
Projectleider Erik van der Linden vertelde dat de renovatie niet alleen milieuwinst opleverde. “We wilden een kantoor dat past bij onze dagelijkse werkzaamheden”. Bij de inrichting was daarom het uitgangspunt om “buiten naar binnen te halen”. Een oud bewegingswerk van een gemaal doet dienst als koffiebar en ontwerptekeningen van medewerkers hangen aan de muur. Daarnaast heeft de verbouwing bijgedragen aan de invoering van Het Nieuwe Werken. Erik: “Zie de verbouwing als een veranderproces. Je kan je gebouw gebruiken om die beweging in te zetten”.

Successen vieren
Volgens Erik is aandacht voor het proces heel belangrijk. Erik: “Probeer het vooral samen met uitvoerende partijen aan te pakken en blijf tijdens het proces ook samen voldoende inspiratie opdoen. Ga niet te snel terug naar harde onderhandelingen”. Erik vertelde dat je de successen die je boekt samen moet vieren. “Dan is iedereen trots op het eindresultaat”.

Het verre doel
Daarna was het de beurt aan Herman Schiltkamp, directeur van Warmtebouw. Toen het bedrijf twee jaar geleden het gebouw aankocht, sprak hij de ambitie uit om energieneutraal te worden. Herman: “Beperk jezelf niet tot een te kleine visie. Als je niet het verre doel durft te stellen zie je dat mensen niet in beweging komen.”

De mens staat centraal
Het installatiebedrijf wilde in het eigen gebouw aan klanten laten zien wat ze klanten kunnen bieden. In het gebouw zijn daarom diverse energiemaatregelen genomen. Met 635 zonnepanelen wekt het bedrijf 40% van haar energie zelf op. Daarnaast wil Herman zijn personeel een prettige en gezonde werkplek bieden. Herman: “Het is een mooi avontuur waar je veel mee kan bereiken. En daarin staat de mens centraal, niet de euro.” Wilt u meer horen over de excursie naar Warmtebouw? Klik dan hier en hier voor het videoverslag en hier voor het verslag van Kantoor vol Energie.

Ook deelnemen?
Warmtebouw en Waterschap Zuiderzeeland hebben gekozen voor een gezond, comfortabel en energieneutraal gebouw. Zij zien hun gebouw niet als een kostenpost, maar als een bedrijfsmiddel. Wilt u ook een gebouw dat bedraagt aan uw bedrijfsvoering? Doe dan mee met Gebouw vol Energie. Kijk dan op de website voor het programma.

 

      

Deelnemers