MENU

Door: Frits Buijs, 1 maart 2018


Gaby Westelaken, ‘ambassadeur’ door jarenlange ervaring met duurzaam ondernemen

Hij doet er soms wat laconiek over (“Het is allemaal niet zo spannend.”) maar toch is duurzaamheid de drijvende kracht achter het ondernemerschap van Gaby Westelaken, directeur van GWS dé Schoonmaker. Een ondernemer die meer kansen ziet dan beren op z’n weg: “Ik ben van de mogelijkheden.”

“In ons schoonmaakbedrijf is het denken over duurzaamheid al 30 jaar geleden begonnen. In het begin kun je grote stappen zetten. Onze toiletten spoelen met minder water door, we hebben bewegingssensoren voor het licht en al 14 jaar ledverlichting in ons pand. We zijn bewust bezig met ons energieverbruik. We hebben nu één elektrische auto en dat worden er aan het eind van het jaar meer. Bij de aanschaf van de gewone auto’s hebben we voor lichtere motoren gekozen, waardoor ze minder snel optrekken, maar ook minder slijtage hebben.”

Elektrische scooter

“Naast de elektrische auto hebben we ook elektrische scooters. Maar veel van onze medewerkers komen op de fiets naar het werk. Veel duurzamer kun je het niet hebben. We gaan ook zonnepanelen op ons dak leggen. Als volgend jaar de nieuwe aanbouw is gerealiseerd mét zonnepanelen dan kunnen we er ons energieverbruik mee dekken, inclusief het gebruik van de elektrische auto’s en scooters.”

“Naast het bewust omgaan met energie hebben we ook ons eigen cradle-to-cradleproject. Als schoonmaakbranche heb je drie afvalproducten. Ten eerste volle stofzuigerzakken, daarnaast het afval van de klant en als derde de flacons en flessen met schoonmaakmiddelen. Die laatste categorie is het enige waar we wat mee kunnen doen. Zoveel mogelijk flacons worden opnieuw gevuld. Van de rest wordt speelgoed gemaakt.”

Ambassadeur

“Door die jarenlange ervaring hebben we gaandeweg ook een soort ambassadeursfunctie gekregen. Het autobedrijf hier op de hoek heb ik gestimuleerd om ledverlichting aan te leggen. En een groot accountantskantoor met een vestiging in Den Bosch wilde CO2-neutraal gaan werken. Ik heb hen geadviseerd om contact met het BEC op te nemen.”

 Gaby Westelaken is ook voorzitter van Jazz in Duketown, het muziekfestival dat elk jaar met Pinksteren in de stad wordt gehouden. Ook daar staat duurzaamheid hoog op de agenda.

Plastic bekertjes

“Vorig jaar hebben we een driejarenplan voor het festival gepresenteerd waarin ook duurzaamheid een rol speelt. We kijken naar transportbewegingen, water en elektriciteitsverbruik en natuurlijk ook naar ons grootste afvalproduct, de plastic bekertjes. We hebben gekeken of we bekertjes op basis van mais konden gebruiken, maar die waren nog niet goed genoeg.”

Ledverlichting

“Soms denk je het goed te doen en pakt het toch anders uit. Zo hebben we twee jaar geleden ledverlichting op de podia aangebracht. Maar dat weekend was het erg koud en toen misten we de warmte van de traditionele gloeilampen en moesten we verwarming op het podium zetten.”

“Bij Jazz in Duketown werken we met zo’n 160 a 170 vrijwilligers, veel jonge mensen. Zij zien dat we bewust over deze zaken nadenken en dat maakt hen enthousiast. In feite is dat hetzelfde als binnen je bedrijf. De insteek is dat mensen trots zijn op wat ze doen. Op hun bedrijf of op het festival waarvoor ze als vrijwilliger werken.”

Foto’s: GWS

Deelnemers