MENU

Door: Bossche Energiecoalitie, 13 maart 2017


Gebouw vol Energie gaat voor duurzame renovaties

Vier handtekeningen bezegelden woensdag 8 maart de start van Een Gebouw vol Energie. De Bossche wethouder Jan Hoskam, Aukje Kuypers (Kuijpers Installatie), Geert-Jan van der Aa (Koning Willem 1 College) en Martien Broekhof (Gemeente ‘s-Hertogenbosch) tekenden onder het toeziend oog van zo’n vijftig aanwezigen voor deelname aan het programma. Hiermee willen de Bossche Energiecoalitie en de gemeente ‘s-Hertogenbosch samen met eigenaren en gebruikers laten zien dat het mogelijk is om bedrijfsgebouwen duurzaam te renoveren tot gezonde, comfortabele én energieneutrale gebouwen.

Volgens Janneke van Bakel, projectleider Gebouw vol Energie, hoeven gebouwen niet langer een kostenpost te zijn. Maar gaan gebouwen meer en meer energie opleveren, ook voor de mensen die er werken. En zijn ze als het goed is een aanwinst voor de omgeving.

Echt andere aanpak

Bij een Gebouw vol Energie daagt de gemeente ‘s-Hertogenbosch gebouw-eigenaren uit om bij een renovatie niet te kiezen voor ‘een beetje duurzamer’, maar voor een echt andere aanpak. Met als doel om in 2020 minimaal tien energieneutrale (kantoor-)gebouwen in ‘s-Hertogenbosch te hebben. Daarbij moet het programma de markt te stimuleren om met innovatieve oplossingen te komen.

Aukje Kuypers algemeen directeur van Installatiebedrijf Kuijpers vindt dat ze het aan haar stand verplicht is om hieraan mee te doen. “Ook wij dachten altijd in traditionele stappen. We hebben de ambitie om enkel nog energieneutrale installaties te plaatsen. Als je dan je eigen gebouw wilt gaan renoveren, moet je zelf wel het goede voorbeeld geven.”

“We merken bij onze opdrachtgevers dat de terugverdientijd vaak nog een grote rol speelt bij de beslissing of men duurzame maatregelen neemt of niet. Als de installatie in twee of drie jaar wordt terugverdiend vindt men dat okee. Maar bij zeven of tien jaar wordt dat al moeilijker.”

Energetische topprestatie

De gemeente ‘s-Hertogenbosch gaat het oude kantoorpand van de Grassofabriek aan de Parallelweg renoveren en wil daar een energetische topprestatie leveren. Martien Broekhof van de gemeente heeft zich de laatste tijd wel eens afgevraagd wat hem bezielt. “Normaal gesproken werken wij redelijk traditioneel. Nu moeten we wel uit onze comfortzone treden en de renovatie op een andere manier aanpakken.”

Ook het Koning Willem 1 College heeft volgens manager bouwzaken Geert-Jan van der Aa een behoorlijke uitdaging. “Het gebouw dat we willen renoveren is gebouwd in 1990. Toen was het devies: heel veel vierkante meters en kuubs voor zo min mogelijk geld. Dit gebouw heeft dus geen dakisolatie, geen spouwmuurisolatie en geen dubbel glas. Bij deze renovatie willen we het in een keer goed doen. Wij zijn het aan onze leerlingen verplicht om te laten zien hoe zij straks gaan bouwen en renoveren.”

18 Petajoule

Tot slot memoreerde wethouder Hoskam nog eens welke grote taak er voor ons ligt om te zorgen dat we in 2050 in een klimaatneutrale gemeente leven. “Dat betekent dat we in 2050 18 petajoule per jaar moeten besparen. Eenderde halen we uit de duurzame opwekking van energie door bijvoorbeeld zonne- en windenergie en wko-installaties. Voor eenderde moeten we minder energie gebruiken, bijvoorbeeld door goede isolatie van de gebouwde omgeving. En voor de laatste eenderde hebben we nog geen oplossing. Daarvoor kijk ik naar het bedrijfsleven en bijvoorbeeld naar Spark om met goede ideeën te komen. Maar het belangrijkste is toch gewoon beginnen!

En de drie hiervoor benoemde projecten zijn daar goede voorbeelden van.”

Aansluitend aan deze bijeenkomst was er een regionale bijeenkomst van het landelijke project Kantoor vol energie. Het verslag van deze bijeenkomst leest u hier >.

Foto bovenin: De trotse ondertekenaars van Gebouw vol Energie. Vlnr: Geert-Jan van der Aa, Aukje Kuypers, Jan Hoskam, Wytze Kuijper (Kantoor vol energie), Woud Jansen (Kantoor vol Energie) en Martien Broekhof.

Deelnemers