Elektriciteit uit zonnepanelen kan ook worden opgeslagen in een batterijbank. Afhankelijk van de grootte kan een batterijback-upsysteem meerdere dagen fotovoltaïsche energie bevatten, of meer. Het meest voorkomende type energieopslag in het elektriciteitsnet is gepompte waterkracht. Maar de opslagtechnologieën die het vaakst worden gekoppeld aan zonne-energiecentrales zijn elektrochemische opslag (batterijen) met PV-installaties en thermische opslag (vloeistoffen) met CSP-installaties.
Andere soorten opslag, zoals persluchtopslag en vliegwielen, kunnen verschillende kenmerken hebben, zoals een zeer snelle afvoer of een zeer grote capaciteit, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor netbeheerders. Hieronder vindt u meer informatie over andere soorten opslag. Dus, waar komen batterijen in het spel? Een zonnebatterijbank is een opslagsysteem voor zonne-energie dat energie opslaat die door uw systeem wordt geproduceerd in plaats van deze terug te sturen naar het net, zodat u het later kunt gebruiken. Wanneer uw apparaat vervolgens geen energie produceert (bijvoorbeeld in het donker of op bewolkte dagen), kunt u die energiereserves in uw zonnebatterijbank aanboren.
Wanneer zonnepanelen echter worden gekoppeld aan een thuisbatterij, gaat die overtollige elektriciteit in de batterij in plaats van naar het net te gaan. Die wisselstroom kan ook naar een afzonderlijke omvormer worden gestuurd om terug te worden omgezet naar gelijkstroom voor opslag in de zonnebatterij. Zonne-energie kan worden gebruikt om nieuwe brandstoffen te creëren die kunnen worden verbrand (verbrand) of verbruikt om energie te leveren, waardoor de zonne-energie effectief wordt opgeslagen in de chemische bindingen. Het installeren van een opslagsysteem voor zonnebatterijen kan een geweldige manier zijn om de meeste waarde uit uw zonnepanelen te halen.
Om te begrijpen hoe opslag werkt met zonnepanelen, is het eerst de moeite waard om snel op te frissen hoe zonnepaneelsystemen werken. In tegenstelling tot DC-gekoppelde opslag die alleen energie uit zonnepanelen opslaat, is een van de grote voordelen van AC-gekoppelde opslag dat het energie kan opslaan van zowel zonnepanelen als het net. De kosten van zonnebatterijen zijn de afgelopen jaren gedaald, maar ze kosten nog steeds een aardige cent - en de meeste mensen hebben dat soort geld niet gewoon rondslingeren. Uw zonnepaneelsysteem kan vaak meer stroom produceren dan u nodig heeft, vooral op zonnige dagen als er niemand thuis is.
U kunt die opgeslagen energie vervolgens gebruiken om uw huis van stroom te voorzien op momenten dat uw zonnepanelen niet genoeg elektriciteit opwekken, inclusief nachten, bewolkte dagen en tijdens stroomuitval. Met batterijopslag op zonnepanelen kunt u groen worden door optimaal gebruik te maken van de schone energie die door uw zonnepaneelsysteem wordt geproduceerd. Het punt is dat zonnepanelen vaak meer dan genoeg energie wegpompen tijdens die lagere vraaguren wanneer de zon schijnt om later op de dag aan de piekvraag te voldoen. Wanneer zonne-energie in een batterij wordt gepompt, slaat een chemische reactie tussen de batterijcomponenten de energie op.
Met een solar plus opslagsysteem kunt u in plaats van overtollige zonneproductie naar het net te exporteren, eerst die elektriciteit gebruiken om uw energieopslagsysteem op te laden.