MENU

Inzicht in energieverbruik

Besparen op energie dankzij monitoring

Soms wordt tot 30% van het energieverbruik binnen organisaties verspilt. Omdat bijvoorbeeld ’s nachts kopieermachines, computers of andere apparatuur nog staan te branden. Dat zijn allemaal kosten die u niet had hoeven maken! Zonde van het geld en de energie.

Door inzicht te creëren waar en wanneer u energie verbruikt kunt u ook concrete maatregelen nemen om daarop te gaan besparen. Verschillende organisaties helpen u om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Dit doen zij door bijvoorbeeld slimme meters en sensoren te plaatsen om te onderzoeken waar de grootste verspilling wordt gerealiseerd. Vervolgens kunnen op basis daarvan concrete maatregelen voor besparing worden besproken en uitgevoerd.

Een energiemonitoringsysteem registreert niet alleen het energie- en waterverbruik, maar meldt ook abnormale situaties (bijvoorbeeld lichten aan op zaterdagnacht, defecte kraan wasbak). De systemen kunnen ook binnenklimaat (verwarmingsketels, airco), binnen/buitenverlichting en aanwezigheidsdetectie aansturen naar behoefte. Dankzij ‘the Internet of Things’ kan alles centraal of steeds vaker via een smart phone aangestuurd worden. Daardoor kunnen bedrijven snel en eventueel tijdelijk aangepast worden aan de situatie. Dit leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Deelnemers