MENU

De Mariënburg: gasloos en op weg naar energieneutraal

Het voormalig Mariënburgklooster is een rijksmonument uit 1890. Begin 2016 is gestart met de renovatie van het gebouw. In het hoofdgebouw is de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) gevestigd. In het haakgebouw worden 77 appartementen gerealiseerd.

Waarom energiezuinig?
Een rijksmonument energieneutraal maken is een lastige opgave. Monumentale panden zijn in de regel onzuinig, en de constructie maakt energiemaatregelen niet altijd mogelijk. Daarnaast belemmert het behoud van de monumentale waarde soms energiemaatregelen. Desondanks heeft eigenaar Kadans Vastgoed vergaande maatregelen weten te nemen. De eigenaar wil een toekomstbestendig gebouw neerzetten en kijkt voor energiemaatregelen naar de lange termijn. Bij de transformatie van klooster naar graduate school en appartementen zijn meteen diverse energiemaatregelen genomen. Dit levert niet alleen forse energiebesparing op, maar bespaart ook veel geld.

Hoe is het bereikt?
De muren, ramen en daken zijn aan de binnenzijde flink geïsoleerd. Het gebouw wordt volledig verwarmd en gekoeld met behulp van warmte-koude opslag, bestaande uit twee monobronnen. Daarmee wordt zo’n 155.000 m3 aardgas per jaar bespaard. Elektriciteitsbesparing wordt gerealiseerd door het plaatsen van LED-verlichting i.c.m. Dali schakeling. Door het toepassen van een slim systeem met aanwezigheidsdetectie, wordt nog een extra besparing van zo’n 60 % behaald.

Meer weten?

Bekijk dan dit filmpje. Of neem contact op met Hans Heijmans van Kadans Vastgoed (h.heijmans@kadansvastgoed.nl)

Mariënburg – Jheronimus Academy of Data Science
Sint Janssingel 92
‘s-Hertogenbosch

  • De Afvalstoffendienst
  • Kantoor van Van Mackelenbergh elektro
  • PENTAPARC

Deelnemers