Partners Verwarmen en koelen
-
Verwarmen en koelen
U bespaart al veel energie door eens goed na te gaan hoe uw bedrijfsgebouw wordt verwarmd en gekoeld. Hieronder staan enkele tips die u daarbij helpen.
-
Vervang uw cv-ketel door een warmtepomp
Een warmtepomp kan een duurzaam alternatief zijn voor een gasgestookte verwarmingsketel. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving (bijvoorbeeld bodem, water of lucht) en geeft deze warmte af met een hogere temperatuur. Met de warmtepomp kunt u uw energieverbruik en CO2-uitstoot reduceren. Daarvoor geldt wel een aantal voorwaarden, laat dat goed onderzoeken. Het is onder andere belangrijk dat het temperatuur afgifte systeem (radiatoren, vloerverwarming, luchtverwarming) in uw gebouw geschikt moet zijn voor lage temperatuur afgifte (circa 30 à 35 graden Celsius).
De warmtepomp verbruikt elektriciteit; voor 1 deel elektriciteit kan in gunstige omstandigheden 4 tot 6 delen warmte worden onttrokken uit de omgeving. Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen kunt u ook dit elektriciteitsverbruik verduurzamen.
Een alternatieve oplossing is een hybride warmtepomp. Hier wordt een warmtepomp gecombineerd met een kleine gasgestookte verwarming. De ketel wordt hierbij voornamelijk ingezet in de winterperiode, en de warmtepomp vooral in het voor- en naseizoen. Voor deze systeem hoeft u uw conventionele radiatoren niet te vervangen. Afhankelijk van de mogelijkheden voor isolatie en aanpassingen van het afgiftesysteem kan dit een duurzaam alternatief zijn.
-
Energiebewust gedrag stimuleren
Het is belangrijk om te weten waar in uw bedrijf de energie wordt verbruikt. Meer informatie hierover vindt u bij het tabblad Energiemonitoring >.
Wanneer u uw medewerkers betrekt bij het verlagen van het energieverbruik van uw bedrijf, kunt u ook energiebewust gedrag van hen verwachten. Vraag uw medewerkers waar zij mogelijkheden zien voor energiebesparing. En maak het bespreekbaar als er bijvoorbeeld ramen open staan terwijl tegelijk de verwarming aan staat.
Uit de praktijk blijkt dat de verwarming in bedrijfsgebouwen bijvoorbeeld vaak onnodig aan staat. Dat kan doordat diegene die de verwarming aan heeft gezet, vergeet om deze weer uit te zetten. Een temperatuurverlaging levert gemiddeld per graad Celsius een kostenbesparing van 6% op.
-
Zijn de installaties goed afgesteld?
Cv-ketels en airco’s worden afgesteld bij ingebruikname. Daar blijft het vaak bij. Medewerkers zijn meestal niet op de hoogte van de afstellingen. Over het algemeen bespaart u 5%-10% met het goed inregelen van de installaties.
Enkele veelvoorkomende situaties zijn:
- De verwarming en koeling van het bedrijfspand is automatisch geregeld. Zolang de temperatuur behaaglijk is en niemand klaagt, wordt er niet naar gekeken. Gewoonlijk starten installaties om 6:00 uur op en gaan ze om 20:00 uur weer uit. Dit betekent dat het gebouw ook buiten de werkuren verwarmd wordt. En dat is niet nodig.
- Het gebeurt dat er de koeling en verwarming tegen elkaar inwerken, waardoor er tegelijk verwarmd en gekoeld wordt. Dit leidt tot onnodig energieverbruik. Dit gebeurt door automatische afstellingen en als temperatuursensoren op verkeerde plekken zitten.
- De installaties zijn vaak niet ingesteld op de actuele situatie in uw bedrijf. De activiteiten van uw bedrijf veranderen in de loop der jaren (meer werknemers, ander ploegensysteem, openingstijden). Het regelmatig inregelen van uw installaties zorgt ervoor dat er niet onnodig energie wordt verbruikt.
-
Vervang versleten deurrubbers van koel- en vriescellen
Deuren van koel- en vriescellen sluiten niet altijd goed als gevolg van versleten deurrubbers. Vervang deze rubbers zodat de deuren weer goed sluiten en zo de koude binnen houden. Dat bespaart energie. Een slecht sluitende deur zal op jaarbasis 2 tot 5% meer energieverbruik geven.
-
Vraaggestuurd verwarmen, koelen en ventileren
De temperatuur in een bedrijfsgebouw kan vraaggestuurd worden geregeld. Dat betekent dat warmte en koude alleen in die vertrekken wordt afgegeven waar mensen zijn; de hoeveelheid warmte en koude kan worden aangepast aan de behoefte voor die ruimte. Dit kan handmatig door te zorgen dat er radiatorkranen aanwezig zijn. In nieuwe gebouwen wordt dit meestal geregeld met aanwezigheidsdetectie en een instelbare temperatuurregeling per vertrek. In de regeling kan de ventilatie per vertrek worden geïntegreerd.
-
Kijk naar mogelijkheden gebruik restwarmte of -koude
Energiebesparing kan gerealiseerd worden door restwarmte of -koude te hergebruiken. Bijvoorbeeld uit het eigen gebouw of van een naastgelegen bedrijfsgebouw. Deze maatregel kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer een energie-intensief bedrijf naast een kantoor staat. Of dit interessant is hangt af van de specifieke situatie.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van restwarmte? Neem dan contact op met de projectontwikkelaar van de Bossche Energiecoalitie.
- partners energiescan verwarmen en koelen