MENU

Project


Paleiskwartier Elektrisch

In het project ‘Paleiskwartier Elektrisch’ delen bedrijven in het Bossche Paleiskwartier hun elektrische auto’s. Ruimtebesparing, schone lucht, geruisloos verkeer zijn daarmee karakteristiek voor het Paleiskwartier. Paleiskwartier Elektrisch is het eerste elektrische autopoolproject in Nederland. Het is uniek omdat het delen van auto’s tussen bedrijven nieuw is en het is uniek omdat alle auto’s in de pool elektrisch zijn.

De medewerkers van de bedrijven maken op deze manier laagdrempelig kennis met elektrisch rijden. Studenten van de betrokken onderwijsinstellingen zorgen ervoor dat het project verder wordt aangescherpt en uitgebreid naar andere gebieden. Paleiskwartier Elektrisch is hiermee een voorbeeld van people, planet én profit.

Sluitende businesscase vinden
De hoofddoelstelling van het project is om een sluitende businesscase te vinden door elektrisch rijden te combineren met autodelen door bedrijven en instellingen in het Paleiskwartier. De aanbodzijde bestaat uit serviceproviders (Mobility Mixx), voertuigleveranciers (Prolease, Brabant Water) en de gemeente ‘s-Hertogenbosch, die voor de realisatie van laadinfrastructuur zorgt. De vraagzijde bestaat uit bedrijven en instanties (Brabant Water, gemeente s-Hertogenbosch, Van Lanschot Bankiers, Koning Willem I College, HAS Hogeschool, Van Lanschot Chabot, Helicon MBO Den Bosch, HEVO, Arcadis, DAS Rechtsbijstand) die gebruikmaken van de elektrisch voertuigen.

Een geolied draaiende samenwerking
Community Paleiskwartier, geïnitieerd door het Brabants Mobiliteitsnetwerk, is het eerste voorbeeld van een geolied draaiende samenwerking om bereikbaarheid van een economische toplocatie te waarborgen.

De elektrische autopool heeft enkele unieke aspecten

–    Deelauto´s bij meerdere bedrijven en verspreid door de wijk in openbare garages met oplaadpunten, te gebruiken door alle deelnemers
–    Ook gebruik van ‘elkaars’ voertuigen
–    10 elektrische voertuigen
–    Honderden gebruikers
–    Buiten kantooruren delen met particulieren.

Deelnemers