MENU

Project


Levensgrote zonneboom levert energie

Om de nieuwste zonneceltechnologieën en mogelijke toepassingsgebieden te onderzoeken en ontwikkelen, bouwen studenten en docenten van Avans Hogeschool een levensgrote zonneboom. Misschien bent u al eens een zonneboom, van klassieke rigide (glazen) zonnecellen tegengekomen. Bijvoorbeeld langs de weg van de toekomst in Oss. Of op een festival waar ze gebruikt worden voor het opladen van mobiele telefoons.

Binnen het lectoraat Solar Productietechnologie en Equipmentontwik­keling van het Expertisecentrum Duurzame Innovatie wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van de nieuwe generatie flexibele zonnecellen. Door onder andere nieuwe printtechnieken kunnen deze cellen elk denkbare vorm krijgen, bijvoorbeeld blaadjes. Daarmee wordt het mogelijk een boom te bouwen die op een echte boom lijkt: de Avans ElekTree. Deze nieuwe generatie zonnecellen kunnen ook in allerlei kleuren en transparan­ties gemaakt worden. Dit geeft de mogelijkheid om de biomimicry van de natuur na te bootsen. Door bladeren te positioneren zoals in een natuurlijke boom wordt het zonlicht vanuit alle richtingen maximaal opgevangen. Dat geeft een maximale lichtomzetting.

Haal meer uit de zon

Deze nieuwe technologie maakt het aantrekkelijk om energie te produ­ceren op andere, ongebruikelijke plaatsen. Bijvoorbeeld in het park, bij overheids- of kantoorgebouwen of zelfs in je eigen tuin. En je kunt de energie direct gebruiken: als (led)verlichting of als oplader voor telefoon, laptop of misschien wel de elektrische fiets. De boom fungeert ook als datapunt zodat je direct info op je mobiele telefoon, tablet of computer kunt krijgen. Zo halen we meer uit de zon.

Voor meer informatie over dit project klik hier.

 

Deelnemers