MENU

Project


Samenwerking duurzame energie Waterschap Aa en Maas, Heineken en Afvalstoffendienst

Vanaf 1 januari 2017 start het waterschap Aa en Maas met de levering van biogas aan de Heineken brouwerij. Het eerste jaar wordt 3 miljoen m3 aan biogas geleverd, geproduceerd in de waterzuivering ’s-Hertogenbosch. Daarna gaat de brouwerij jaarlijks zo’n 4.7 miljoen m3 afnemen. Hiermee wordt een groot deel van het huidige aardgasverbruik verduurzaamd.

Afbeelding biogasDit betekent voor zowel de stad ’s-Hertogenbosch als voor Heineken een flinke stap voorwaarts in het realiseren van haar doelstelling richting een klimaatneutrale stad en -brouwerij. Voor het waterschap betekent de grootschalige productie van biogas bovendien, dat de waterzuivering ’s-Hertogenbosch volledig energieneutraal wordt. Het biogas komt via een ruim 2 km lange leiding vanaf de zuivering op Treurenburg binnen in het ketelhuis van de brouwerij aan de Rietveldenweg. In de brouwerij wordt het gebruikt voor de opwekking van stoom ten behoeve van het productieproces.

De Afvalstoffendienst gaat dit jaar duurzame warmte vanuit haar biomassacentrale aan de waterzuivering leveren. In 2017 kunnen dan ook de eerste vuilniswagens van de Afvalstoffendienst op biogas gaan rijden (of groene transportbrandstof).

Deelnemers