MENU

Door: Marjolein Bezemer, 16 september 2019


Puur Klimaat Comfort: “Duurzaamheid zit in het DNA van ons bedrijf”

Sinds zes maanden zijn Michel IJsakkers en Gert-Jan van den Wildenberg met hun bedrijf Puur Klimaat Comfort lid van de Bossche Energie Coalitie. De reden is simpel, vertelt IJsakkers: “Onze doelstelling past bij die van de Bossche Energie Coalitie: we willen zoveel mogelijk bedrijven helpen verduurzamen.”

Gasketel gesloopt

Puur Klimaat Comfort is een snelgroeiend bedrijf met 17 medewerkers. Het team richt zich op het aanleggen van duurzame vormen van klimaatbeheersing. Toen IJsakkers en Van den Wildenberg hun bedrijfspand in Rosmalen betrokken, was het duidelijk dat daar een warmtepomp geïnstalleerd ging worden. “We hebben als eerste de gasketel eruit gesloopt”, vertelt IJsakkers. Ze draaien nu volledig op warmtepompen. Daarnaast hebben ze overal LED-verlichting aangebracht, rijden ze in een elektrische auto en verwarmen ze het tapwater met restwarmte uit het bedrijf. Binnenkort plaatsen ze 42 zonnepanelen op het dak. De rest van de benodigde energie kopen ze groen in.

Energiezuinig in een huurpand

De compagnons van Puur Klimaat Comfort huren het pand, dus het verwijderen van de gasketel moest in overleg met de verhuurder. IJsakkers: “Voordat we het huurcontract ondertekenden, hebben we om de tafel gezeten met de verhuurder om onze plannen te bespreken”. Puur Klimaat Comfort heeft alles op eigen kosten aangepast, dus de eigenaar was snel akkoord. Het contact met de eigenaar is goed en informeel. Het huurcontract is voor vijf jaar en in die tijd denken de mannen van Puur Klimaat Comfort de investeringen te hebben terugverdiend. Voor IJsakkers was het een uitgemaakte zaak dat de warmtepomp geïnstalleerd werd: “Alles behalve fossiele brandstoffen, daar staan we voor met ons bedrijf.” 

Duurzame klimaatbeheersing

IJsakkers werd jaren geleden al enthousiast over duurzame technieken voor klimaatbeheersing. Als werknemer bij een installateur deed hij daarvoor alle mogelijke opleidingen. Maar het frustreerde hem dat de duurzame projecten van de tekentafel, op de werkvloer niet altijd goed werden uitgevoerd. IJsakkers: “Als adviseur kwam ik dan met een duurzaam plan, maar de conventionele installateurs konden dat toch niet goed toepassen. Toen ben ik als ondernemer de projecten maar compleet zelf gaan doen. Ik vind het heel belangrijk om zelf een bijdrage te leveren aan een goede toekomst voor mijn kinderen”.

BEC als stok achter de deur

Het lidmaatschap van de BEC is voor IJsakkers en Van den Wildenberg belangrijk: “Het is voor ons een stok achter de deur om nog verder te verduurzamen”. Het dieselwagenpark is een lastig punt, omdat het bedrijf landelijk werkt en er nog geen goede elektrische alternatieven zijn voor de busjes waarin ze rijden. Door nog meer te focussen op klanten in de regio, hopen ze ook met het vervoer een duurzame slag te kunnen maken.

Voordelen van duurzaam ondernemen

“Bij ons stroomt duurzaamheid in het DNA van het bedrijf. Het is ons streven om een pand volledig CO2-neutraal te krijgen”, aldus IJsakkers. “We adviseren iedereen om te verduurzamen. In veel gevallen is dat uiteindelijk ook voordeliger voor de klant om van het gas af te gaan”. Het is wel een grote investering: bij grootverbruik is de terugverdientijd ongeveer vijf jaar, maar voor kleinere bedrijven is dat acht tot tien jaar”. IJsakkers noemt extra comfort en een hogere arbeidsproductiviteit als voordelen die vaak niet worden meegenomen in de beslissing om te investeren, maar wel meer winst opleveren. In hete zomers is de productiviteit in een goed gekoelde ruimte bijvoorbeeld veel groter.

Eind oktober organiseert Puur Klimaat Comfort samen met BEC een bijeenkomst over zonne-energie voor het MKB. Daar lichten ze onder meer toe hoe zij samen met de eigenaar zonne-energie op hun pand realiseren.

Foto: Sandra Peerenboom

Deelnemers