MENU

Door: Stef Tomesen, 8 juni 2017


Rondetafelgesprekken 2017: de resultaten

25% CO2 besparen in 2020. Een enorme opgave. Maar het BEC is op de goede weg. Met de besparingen en projecten die nu bekend zijn, komen we tot 12,5%. Maar om nog 12,5% extra te besparen, moeten we met elkaar aan de slag. Tijdens de rondetafelgesprekken bespraken we mogelijkheden. Hieronder een impressie van de dag én wat de gesprekken hebben opgeleverd.

Besparen zonder investeren
Het besparen van CO2 kan al zonder te investeren. Adviesbureau Becks: Het opnieuw inregelen van de verwarmingsinstallatie en de airco levert al zo’n 15% energiebesparing op”. De lijsten van InfoMil bieden handvatten om aan de slag te gaan. Kleine aanpassingen kunnen al grote besparing opleveren. Zo scheelt het afsluiten van computers fors veel energie ten opzichte van de slaapstand.

Zelf opwekken
Zelf duurzame energie opwekken? Ook dat vraagt niet om investeren. Veel BEC-bedrijven, waaronder Kuijpers, Brabantwater en Provincie Noord-Brabant, plaatsen zonnepanelen op hun daken. Dat doen ze met een leaseconstructie. Het vraagt dus geen investering én de energiekosten gaan omlaag.

Innovatie
Industriële BEC-deelnemers zetten steeds meer in op innovatie. Door de ontwikkeling van nieuwe, energiezuinige technieken produceren zij steeds duurzamer. Zo produceert bouwbedrijf Heijmans speciaal asfalt op een lagere temperatuur. En bespaart hiermee veel energie. CWS werkt aan het gebruiken van de warmte uit het proceswater van de wasmachines.

Mobiliteit
Bij BEC-deelnemers met een kantoor zit de CO2-uitstoot vooral in mobiliteit. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis vertelde over hun beloningen aan fietsgebruikers. En Heijmans lichtte hun aanpak toe waarin ze het wagenpark verduurzamen. Bedrijven zoals Essent, Provincie Noord-Brabant en Arcadis zetten stappen en willen in gesprek over duurzame mobiliteit. Wat is een goede aanpak, wat werkt wel en wat niet? Het BEC organiseert er een vervolgbijeenkomst over.

Samenwerken aan projecten
Er zijn veel kansen voor BEC-deelnemers wanneer zij met elkaar projecten realiseren. Een aantal BEC-deelnemers, waaronder Provincie Noord-Brabant en Arcadis, willen investeren in een zonnepanelenveld. Heineken en waterschap Aa en Maas onderzoeken de mogelijkheden voor waterkrachtenergie bij de sluizen van Crevecoeur. Enkele bedrijven, waaronder Omron, willen nieuwe reststromen leveren aan het biogasproject van het waterschap en Heineken. Kortom, veel mooie ideeën die kunnen leiden tot kansrijke projecten.

De middag heeft veel initiatieven voor nieuwe projecten opgeleverd. De projectontwikkelaar gaat samen met de deelnemers aan de slag om van deze initiatieven projecten te maken.

Deelnemers