MENU

Door: Stef Tomesen, 30 mei 2018


’s-Hertogenbosch kleurt groener! Eerste biogas door Bossche samenwerking

Waterschap Aa en Maas, bierbrouwer Heineken en de Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch vierden op 29 mei de levering van het eerste biogas.

De levering van biogas komt voort uit een uniek samenwerkingsproject: Waterschap Aa en Maas produceert biogas uit afvalwater van de rioolwaterzuivering in ‘s-Hertogenbosch. Dit wordt opgewekt met de warmte uit de biomassacentrale van de Afvalstoffendienst. Het biogas wordt gebruikt door Heineken en de Afvalstoffendienst. Heineken gebruikt het biogas voor het verwarmen van water voor het brouw- en verpakkingsproces en de Afvalstoffendienst laat haar vuilniswagens op het groene gas rijden.

Feestelijke opening
Op dinsdag 29 mei werd de eerste biogaslevering gevierd in Den Bosch. Peter van Dijk, lid Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, Pieter van der Meulen, brouwerij-directeur Heineken ’s-Hertogenbosch en wethouder Jan Hoskam verzorgden een spectaculaire en symbolische openingshandeling.

Pieter van der Meulen, brouwerij-directeur Heineken ’s-Hertogenbosch en voorzitter stuurgroep BEC:
“Het doel van Heineken is een klimaatneutrale brouwerij in ’s-Hertogenbosch in 2030. Naast het gebruik van energie uit zon en wind, is het gebruik van biogas van Aa en Maas essentieel om dit doel te behalen. We zijn er trots op dat we na jaren van voorbereiding dit voorjaar het eerste biogas hebben ontvangen. De viering van deze bijzondere samenwerking is dus op z’n plaats.”

Weten hoe het werkt?
Deze Bossche samenwerking is een uniek, duurzaam initiatief. Het waterschap levert net zoveel biogas als het gemiddeld gasverbruik van zo’n 3000 huishoudens per jaar. Heineken neemt vanaf 2019 jaarlijks 4,7 miljoen kuub biogas af. De Afvalstoffendienst jaarlijkse circa 600.000 m3. Goed voor ruim 30 schone vuilniswagens in en om ’s-Hertogenbosch. Wilt u weten hoe het precies werkt? Kijk dan deze video.

* Foto boven: v.l.n.r. Peter van Dijk, lid Dagelijks Bestuur waterschap Aa en Maas. Jan Hoskam, wethouder gemeente ’s-Hertogenbosch. Pieter van der Meulen, brouwerij-directeur Heineken ’s-Hertogenbosch.

Deelnemers