MENU

Door: Frits Buijs, 18 oktober 2018


Seminar Maximaal rendement met zon op uw dak

De platte daken van veel industriële complexen kunnen uitstekend gebruikt worden om zonnepanelen op te plaatsen. Met de salderingsregeling of SDE-subsidie is er voor elke ondernemer een aantrekkelijke businesscase te maken. “Maar wacht niet te lang”, hield Laur Vissers zijn gehoor voor, “want de regelingen gaan veranderen en worden minder lucratief.”

Zo’n twintig geïnteresseerden luisterden woensdagmiddag 17 oktober aandachtig naar de sprekers op het tweede BEC-seminar Maximaal rendement met zon op uw dak.

Twee-persoons start-up

Het seminar werd gehouden bij KiesZon in Rosmalen. Bram Peperzak, operationeel manager bij KiesZon verzorgde de inleiding. Hij ging in op de ontwikkeling van het Rosmalense bedrijf, dat in 10 jaar tijd uitgroeide van een twee-persoons start-up tot een bedrijf met 85 fte’s dat grote zonnestroom projecten uitvoert. Zo werden de afgelopen jaren de daken van het hoofdkantoor en distributiecentrum van Jumbo in Veghel volgelegd met 14.000 zonnepanelen en liggen er 13.000 zonnepanelen op het dak van Snowworld Landgraaf.

Dit jaar is het grootste zonnestroomproject op één dak gerealiseerd met 28.000 zonnepanelen op een distributiecentrum in Venlo. Goed voor 7 miljoen kWh aan duurzame groene stroom.

Kleine verbruikers

Laur Vissers, projectontwikkelaar bij het BEC, ging voor de Bossche ondernemers juist in op de voordelen voor kleinere verbruikers, tot 50-duizend kWh per jaar. Omdat zij veel energiebelasting betalen (en de ingekochte stroom dus duur is) is het voor hen extra gunstig om zelfopgewekte stroom te gebruiken. Daarnaast kunnen ze het overschot van in de zomer geproduceerde stroom verrekenen met stroom die ze in de wintermaanden van het net afnemen. Het zogenoemde salderen. Hierdoor ligt de terugverdientijd voor particulieren op 7 tot 9 jaar en voor mkb-ers rond de 11 jaar.

Tenminste zolang saldering nog mogelijk is. De regeling staat op de helling en zal de komende jaren vervangen worden door een minder gunstige regeling voor de kleinverbruikers. De regeling geldt nog tot 1 januari 2020 en het kabinet overweegt een verlenging met 1 jaar, tot 1 januari 2021.

“Maar kunnen we het overschot aan stroom dan niet opslaan in accu’s”, was een logische vraag uit de zaal. Helaas is dat nog een te dure oplossing, maar voor de (verre) toekomst is dat zeker een oplossing.

Aanbod

Uiteraard had Vissers het ook over de praktische kant. Het soort zonnepanelen dat beschikbaar is, kosten voor de omvormer, de constructie van het dak en onder welke hoek de panelen het meeste rendement opleveren. Daarbij deed hij alle Bossche ondernemers het aanbod om eens te komen praten over de voordelen van zonnepanelen op je dak. Ook voor de grotere verbruikers die via een SDE-subsidie voordeel kunnen behalen.

Leaseconcept

Tot slot gaf Dimitri van Beveren, business-developer bij van Kieszon, uitleg over het leaseconcept dat Kieszon voor mkb-ers heeft. Want KiesZon is dan misschien groot geworden met grootschalige energieprojecten, vanaf volgende maand (november 2018) heeft het ook een constructie waarbij mkb-ers zonnepanelen kunnen aanschaffen binnen een leaseconstructie. Speciaal voor MKB-bedrijven die geen geld willen of kunnen investeren in zonnestroomsystemen, of op zoek zijn naar een laagdrempelige eenvoudige snelle wijze van financieren.

Deelnemers