MENU

Door: Claire Dekkers, 9 maart 2017


TE Connectivity zet in op energiebesparing

Eén van de grotere, maar toch relatief onbekende BEC-bedrijven is TE Connectivity. Het bedrijf is voortgekomen uit het vroegere AMP en ontwerpt en produceert connectoren, sensoren en antennes. Het bedrijf heeft 500.000 unieke producten die gebruikt worden in o.a. mobiele telefoons en huishoudelijke apparaten. De Bossche vestiging van TE Connectivity heeft haar kantoor op de Rietveldenweg, hier zijn ca. 300 mensen werkzaam. Denny van den Hoeven is EHS-manager van TE Connectivity in Den Bosch. Als eindverantwoordelijke voor de faciliteiten merkt hij dat duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel van zijn werk is geworden. “We zijn lid van het BEC, omdat ik vind dat we bewust met het milieu moeten omgaan, samenwerking is hierin heel belangrijk.”

Handige tool dat 5-stappenplan
Denny vindt het 5-stappenplan van het BEC een handige tool om de energiehuishouding onder de loep te nemen. “Uit onze energie-audit kwamen concrete actiepunten naar boven die we inmiddels hebben uitgevoerd. Zo zijn de laatste TL-buizen vervangen door ledverlichting, is er extra isolatie aangebracht en zijn de warmtepompen vervangen”. Denny heeft daarnaast de openingstijden van het gebouw aan kunnen passen. Dat levert ook weer een paar procent energiebesparing op! Het gebouw was open van ’s ochtends 7 tot ’s avonds 8 uur. In dat laatste uurtje was het aantal mensen in het gebouw op één hand te tellen.

Energiebehoefte gebouw vaak tijdelijk
Bedrijven zijn altijd in beweging en zo moet je ook naar het vastgoed kijken. “Als er verschuivingen in het vastgoed plaatsvinden moet je eigenlijk direct naar het energiegebruik kijken.” Eén van de gebouwen van TE heeft onlangs een andere invulling heeft gekregen. Denny kwam erachter dat de koeling in het gebouw nog dag en nacht aan stond, terwijl dit voor de nieuwe functie van het gebouw niet meer nodig is. Met een investering van 800 euro kon hij de koeling laten verwijderen en ca. 30.000 KWh per jaar besparen, dit is 16 ton CO2
. “Ik heb hiervan geleerd dat de energiebehoefte van een gebouw altijd tijdelijk is. Ik zorg er nu voor dat ik met vaste regelmaat naar de energiebehoefte van de gebouwen kijk”.

Nu de maximale mogelijkheden van energiebesparing zijn benut, vindt Denny dat het tijd wordt om de mogelijkheden van eigen opwekking uit te zoeken. Daarnaast wil hij graag CO2 compenseren op een manier die bij het bedrijf past. “De komende tijd zal duidelijk worden welke stappen we kunnen maken”.

 

Deelnemers