MENU

Door: Frits Buijs, 16 oktober 2017


Verslag BEC-congres: “We gaan onze duurzame doelstellingen halen!”

Brabant Wonen heeft op het jaarlijkse BEC-congres de BEC2ZERO-prijs gekregen. De Bossche woningbouwvereniging kreeg de prijs omdat ze het afgelopen jaar haar CO2-uitstoot drastisch heeft verlaagd. “Maar ook omdat het bedrijf duurzaamheid in z’n gehele bedrijfsvoering strategisch heeft omarmd”, aldus wethouder Jan Hoskam bij de uitreiking van de prijs.

Het was de afsluiter van het jaarlijkse BEC-congres waarbij de bezoekers dit jaar zelfs een kijkje ver over de grens namen. Peter Vermaat, CEO van Enexis vertelde over zijn ervaringen tijdens de poolexpeditie die hij samen met een aantal Nederlandse CEO’s eind april, begin mei naar Spitsbergen had gemaakt. “We voeren tussen de ijsschotsen waar een paar jaar terug nog pakijs lag. Daar zie je met eigen ogen wat de klimaatverandering teweegbrengt. Het belangrijkste dat ik van die reis heb meegenomen is het besef van urgentie. We moeten wat aan de CO2-uitstoot doen. En alles wat je reduceert, helpt daarbij!”

Willemspoort
Heleen Herbert, commercieel directeur bij Heijmans benadrukte in haar bijdrage het belang van integrale duurzame oplossingen. “Denk in samenhangende oplossingen.” Als voorbeeld gaf ze de bouw van de parkeergarage bij het recent gerealiseerde woningbouwproject Willemspoort in Den Bosch. “De parkeergarage is zo gebouwd dat het naast de nodige parkeerplaatsen ook een groene uitstraling heeft, energie oplevert door de zonnepanelen op het dak én functioneert als geluidsscherm.”

Na de pauze was er ruimte voor drie pitches met als gezamenlijke noemer: ‘Meters maken in de energietransitie’. Hetty van der Pennen vertelde hoe Enexis met het nieuwe mobiliteitsbeleid fors op CO2 gaat besparen. Tot 2020 wil het bedrijf de uitstoot met de helft verminderen; en dat kostenneutraal. Omdat de doelstelling voor dit jaar misschien niet gehaald zou worden, heeft het bedrijf de komende maanden drie autoloze dinsdagen ingesteld.

Bottomline
Victor Koopman van KPMN ging in op de vraag hoe je als huurder samen met de verhuurder je gebouw kunt verduurzamen. “De bottomline is: ontwikkel een visie én beleid op de duurzaamheid van je eigen gebouw. Maak in de organisatie iemand hier verantwoordelijk voor.” En wat te doen als de huurder niet meewerkt, bijvoorbeeld om zonnepanelen te plaatsen? Koopman: “Ga een open dialoog aan en kom met concrete voorstellen waarbij je ook de voordelen voor de verhuurder duidelijk maakt.”

Het nieuwe normaal
Anke Verhagen business developer Real Estate Finance bij de Rabobank, vatte het kort en bondig samen: “Duurzaam is het nieuwe normaal.” Waarbij ze meteen de kanttekening plaatste dat duurzaamheid nog steeds moeilijk is in te prijzen in de waarde van het pand. “En taxateurs weten duurzaamheid nog altijd niet goed te waarderen.”

Tot slot stak Pieter van der Meulen, directeur van de Bossche Heineken-brouwerij en de nieuwe voorzitter van de Bossche Energie Coalitie de aanwezigen nog een hart onder de riem. “De carbon footprint is in Nederland nog geen issue, maar dat gaat zeker gebeuren. Klanten gaan je erop afrekenen.”

“Maar ik ben ervan overtuigd dat we onze doelstelling zeker gaan halen”, voegde hij er aan toe. “Ook al gaat het pijn doen: het gaat geld kosten en we gaan tegen windmolens aankijken. Maar je ziet dat het beleid in de volle breedte aan het veranderen is.”

Deelnemers