MENU

Door: Frits Buijs, 13 september 2016


Zet alles op een rijtje en je doet meer dan je denkt

“Vroeger was dit een muf hok. Nu voelt het fris en is het een prima plek om te werken. Allemaal dankzij ons nieuwe beluchtingssysteem gekoppeld aan de wko-installatie.” Joost Veltman, manager Vastgoed van de HAS in ‘s-Hertogenbosch is erg enthousiast; niet alleen over de frisse lucht die zijn kamer wordt ingeblazen, maar ook over het onderliggende contract waarmee de wko-installatie is aangelegd en wordt beheerd.

De wko-installatie is door Hydreco, dochteronderneming van Brabant Water aangelegd volgens de DBMFO-constructie: Design, Build, Maintain, Finance en Operation. “Oftewel, Hydreco heeft ons hierbij geheel ontzorgd”, zegt Veltman. “Het gaat bij zo’n installatie voor onze school al gauw om een investering van 1,5 a 2 miljoen euro. Een gigantisch bedrag. Nu betalen we de komende dertig jaar een vast bedrag per maand. Dat is duidelijk en overzichtelijk.”

Startsein

Wat begon met de aanpassing van het binnenklimaat van de gebouwen van de HAS blijkt achteraf het startsein te zijn geweest voor veel meer initiatieven op het gebied van duurzaamheid. “Het werkt een beetje als een olievlek”, zegt Geert-Jan van Schijndel, duurzaamheidscoördinator op de HAS.

Om vervolgens samen met Joost Veltman een opsomming te geven van alles wat er de afgelopen jaren op dat gebied gebeurd is: “In 2014 zijn we begonnen met het vervangen van het gebouw-beluchtingssysteem, waarbij we als innovatieve extra het Weather Forecast-systeem hebben toegevoegd. Daarmee koppel je het gebouwbeheersysteem aan de weersverwachting. Zo kun je verwarming of koeling beter en efficiënter regelen.”

Alle plafonds open

Joost Veltman: “Omdat we een nieuw beluchtingssysteem wilden aanbrengen, moesten alle plafonds open. Dat was een mooie gelegenheid om de traditionele verlichting te vervangen door led, waardoor we nu in ieder geval maandelijks veel minder aan elektriciteit voor de verlichting betalen.”

Sustainabilitywall HAS“Wat bij zo’n beslissing ook meespeelt is dat we een school zijn”, zegt Geert-Jan van Schijndel. “We leiden jonge mensen op. Dan is het ook belangrijk om hen bewust te maken van de uitputting van de aarde en het belang van duurzaamheid.”

Een goed voorbeeld daarvan is het project HAS afvalvrij. Door het hele gebouw staan afvalbakken waar iedereen zijn afval kan scheiden. “Het mooie is dat die vraag van de studenten zelf kwam. Mijn droom is dat de HAS in 2025 geheel afvalvrij zal zijn.”

Meten is weten

Al pratende komen Joost en Geert-Jan met het ene na het andere voorbeeld. De schuifdeuren bij de ingang zijn vervangen door een draaideur. Dat betekent minder tocht en dus minder lucht die het binnenklimaat verstoord.

Bij de afvalbakken in de kantine is een dashboard geïnstalleerd waarop studenten kunnen zien hoe de HAS presteert. Geert-Jan: “Meten is weten. Anders blijf je onbewust bekwaam.”

“We hadden al een energiedak voor het onderwijs. Toen de airco’s weg konden, kwam er dakoppervlak vrij met extra mogelijkheden. Op een deel staan zonnepanelen, onder andere voor het oplaadpunt van elektrische auto’s. En op een ander deel experimenteren studenten met sedemdakken. Zij doen zelf onderzoek naar het effect daarvan.”

Mobiliteit

“Je vergeet het thema mobiliteit nog”, vult Joost Veltman aan. “We hebben geen parkeerplaatsen voor studenten die met de auto naar school willen komen en medewerkers worden gestimuleerd met het ov of de fiets te komen; ook voor dienstreizen. En voor het vervoer tussen de twee gebouwen van de HAS die ruim een kilometer van elkaar liggen hebben we een aantal fietsen aangeschaft die docenten kunnen gebruiken.”

Na deze opsomming kijken Joost Veltman en Geer-Jan van Schijndel elkaar een beetje verbaasd aan. “We beseffen vaak zelf niet wat we allemaal gedaan hebben. Het is goed om dit allemaal eens op een rijtje te zetten.”

“O ja, als HAS besteden we voor het vierde jaar aandacht aan de Dag van de Duurzaamheid. En net als vorig jaar vindt de masterclass van Energie Coöperatie 073 bij ons plaats.”

Deelnemers