MENU
Zonnepanelen op het dak van Arcadis

Door: Marlien Van Goor, 25 oktober 2019


Zonnepanelen op uw huurpand? Het kan!

Ook op huurpanden is plaats voor zonnepanelen, beseften de mensen van Arcadis en Canon in Den Bosch. Zij gingen in gesprek met de eigenaren van hun panden. De zonnepanelen liggen er nu! Bent u huurder of eigenaar en benieuwd wat u kunt doen? Lees dan verder.

“Alle platte daken waar geen zonnepanelen op liggen, zijn een gemiste kans om duurzame energie op te wekken en dus zonde van het geld. Dat doet pijn aan m’n ogen”, aldus Thomas de Groot van Arcadis.

Zonnepanelen bij Arcadis en Canon

Arcadis huurt hun kantoorpand in Den Bosch. 1,5 jaar geleden startte Thomas het gesprek met de eigenaar van het pand – en inmiddels mede-BEC-lid – Moonen Vastgoed om zonnepanelen geplaatst te krijgen. “Dat de panelen nu geplaatst zijn voelt echt als een persoonlijke overwinning. Ook huurders hebben geen excuus om stil te zitten.”

Ook Canon bewijst dat het mogelijk is op een gehuurd pand zonnepanelen te plaatsen voor eigen gebruik. In beide gevallen hebben de verhuurders de installaties geplaatst.

Wat is ervoor nodig?

Van belang is vooral dat huurder en verhuurder samen om de tafel gaan zitten en het beiden willen. Hun motivaties kunnen verschillend zijn, maar zijn meestal niet onoverbrugbaar.

Vastgoedeigenaren willen in het algemeen niet dat derden investeringen aan of op hun pand doen. Dat maakt het onnodig ingewikkeld en het pand moeilijk verkoopbaar. Vaak investeert de verhuurder daarom zelf. Sommige vastgoedeigenaren zijn ervan overtuigd dat een beter energielabel, verkregen door plaatsing van zonnepanelen, de verkoopbaarheid van het pand verbetert.

De huurder daarentegen moet bereid zijn met de verhuurder te praten over compensatie van deze investering. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste huurtermijn en/of –bedrag. De zonnepanelen leveren immers gratis stroom, zonder energiebelasting en zonder toeslag duurzame energie. Deze laatste twee belastingen op elektriciteit gaan voor het bedrijfsleven het komende jaar weer omhoog.

Zonnepanelen op elk dak! Het kan. De eerste stap is samen in gesprek gaan en open luisteren naar elkaars wensen en mogelijkheden.

Hulp of advies?

BEC-projectaanjager Laur Vissers helpt u graag op weg met hulp en advies: mail laur@businessliaisons.nl of bel 06 – 21 64 50 58.

Daarnaast heeft de gemeente subsidie voor onderzoek of advies naar energiemaatregelen. En een energieontwikkelaar kan helpen bij het realiseren van een samenwerkingsproject. Lees er hier meer over.

Deelnemers